ICA behöver kanske inte någon egen introduktion, alla vet vilka de är och jag skulle gissa på att dem flesta har ett ICA-kort ligger i plånboken. ICA är störst i Sverige inom matvaruhandeln och det är inget konstigt att även de har kommit med sina egna kassar.

ICA har flera kassar som de erbjuder, de har några smarta lösningar och maten i deras butiker är bra, så då måste väl maten i kassarna också vara bra? I den här artikeln så recenserar jag ICA:s matkasse efter att jag gjort en beställning på hemsidan och fått hem alla varor. Lever de upp till sitt namn? Vad fick man i kassen? Fortsätt läsa så tar vi en djupdykning.

ICA Matkasse omdöme

ICA har bra råvaror och bra recept. Det är deras affärsidé och de har hållit på länge. Deras matkasse är praktiskt men ibland lite förvirrande.

Betyg: 4.5 / 5

Vad erbjuder ICA:s Matkasse?

I skrivande stund så erbjuder ICA totalt 6st kassar som man kan välja på. De har den lite enklare matkassen Enkla Veckan, den vanliga familjekassan (samt en laktosfri variant), en vegokasse, bistrokasse och sist en inspirationskasse. Inget som sticker ut utöver det vanliga här. Dessa går också att få i olika många portioner och olika dagar som det brukar vara.

Något som däremot är lite roligt är deras Kidz Day. Om du beställer Familjekassen så har du antagligen en familj med barn som ska äta denna. Varför inte laga mat tillsammans med barnen då? En härlig idé som ICA kallar för Kidz Day. Det går ut på att ett recept i kassen är extra lätt att laga och ska då vara enkelt för barnen att vara med och laga mat.

Personligen är jag nere i en dipp just nu och är inte superintresserad av att laga mat (även om jag gjorde min egen pasta i förra veckan). Därför så valde jag Enkla Veckan för 4 personer i 5 dagar. Det ska vara recept som tar 20–30 minuter att tillaga, perfekt för en stressad familj eller en lat kock.

innehållet i en ica matkasse

Lägga beställning

Att lägga en beställning är inget speciellt hos ICA. Det är som att handla i vilken butik som helst. Jag kan tycka att det hade varit enklare om jag kunde få se vilka recept som följde med för min vecka direkt på sidan där jag får läsa mer om matkassen. Nu behöver man klicka sig bort från matkassen för att komma till en egen sida, där man får välja sin kasse igen och sen få upp menyn. Ett i-landsproblem som tar mig 5–10 sekunder längre tid, om man ska vara helt ärlig.

Något som jag uppskattade enormt var att jag fick möjlighet att välja om jag ville skapa en prenumeration eller om jag ville köpa en enskild kasse. Sådan simpel lösning som ALLA andra matkasseföretag borde ta efter. Bra jobbat ICA.

Det som är tråkigt (men som jag kan förstå) är att du bara får prova-på-priser om du köper ett abonnemang. Gör du ett engångsköp (som jag gjorde) så får jag helt enkelt betala fullt pris. Som tur är så är priserna rimliga och inget man blir rädd för.

Maten

Jag hämtade själv matkassarna på min lokala ICA-butik istället för hemkörning. Jag fick inget sms från ICA om var, när eller hur jag skulle hämta. Det enda jag fick var ett kvitto på mailen, inget mer. Jag känner att ICA borde kunna skicka ut ett SMS under dagen och säga att man är välkommen till sin ICA butik för att hämta upp matkassarna mellan klockan 16-20 eller liknande.

recept från ica matkasse
Köttfärspaj med isbergssallad blandat med lite balsamvinäger.

Jag hade som sagt beställt Enkla veckan, en matkasse med enklare middagar som skulle gå snabbt att laga. Denna passade mig perfekt. Det var inte alltför mycket ingredienser och maten tog lagom tid att göra ordning. Jag tror att Enkla veckan är perfekt för den som inte är intresserad av matlagning eller behöver komma hemifrån snabbt för träningar med barnen och liknande.

Varorna för såklart från ICA:s egna märke. Det var ICA:s bacon, ICA:s köttfärs, ICA:s pasta och så vidare. Eftersom ICA använder sig av svenska råvaror så spelar det ingen roll. Kyckling, köttfärs, ägg, mjölk och liknande var från Sverige, vilket jag tycket är det viktigaste. Man fick en påse med frysvaror och när jag klämde lite på den så var produkterna frysta fortfarande, ett gott tecken.

Tyvärr hände det som inte får hända i en matkasse. I ett av recepten så skulle man använda sig av babytomater men tyvärr hade det missats i kassen. Tyvärr så missade jag det när jag packade upp och märkte det först när jag lagade rätten. Det förstörde inte rätten men det var en tråkig miss och första gången som jag var med om att varor saknades i en kasse.

pastarätt i ica matkasse
Pasta med räkor och citronsås (med lite parmesan på toppen)

Recepten

Något som drar ner betyget en hel del för mig är att det inte följde med några recept eller papper över huvud taget. I kassen så fanns det varor, men ingenting som innehöll recept eller något om vart jag kunde hitta dessa recept. Jag fick helt enkelt gå in på deras matkasse-sida och gå till min matkasse för att se vad jag skulle laga. Jag tycker det är bra att man använder sig av mindre papper, men man hade kunnat skicka med en QR-kod man skulle scanna eller liknande. Jag ska inte behöva leta upp recepten jag ska laga.

När recepten väl hade hittats så var det dags att börja laga mat. Har du någon gång sett ett recept från ICA (vilket du säkert har gjort) så vet du hur deras recept ser ut. De är lätta att följa med flera mindre steg så man inte får för mycket samtidigt. Jag tycker om ICA:s upplägg på recept, har alltid gjort. I matkassen jag fick för vecka 2, 2019 så bjöds det på:

Det är ingen maträtt som direkt sticker ut men ändå lite roligare rätter, som t.ex. Halloumistroganoff, Jag gissar att det inte är något som de flesta gör hemma, men något som är supergott och jättelätt att göra. Även köttfärspajen var lätt att göra eftersom pajdegen följde med i kassen och fyllningen gjordes lätt i en stekpanna.

Jag har alltid använt mig av gul lök när jag gjort löksås tidigare, något som jag antar att de flesta gör. Men här har man tagit en genväg och använt sig av rostad lök istället. Man gjorde en bassås och hällde i rostad lök. Ärligt så tycker jag inte det var lika gott som en riktig löksås men det smakade bra och lite annorlunda från vad jag brukar göra.

Men man fick även laga mat från grunden, även om det var i lättare from. Ta t.ex. räkorna med citronsås. Där har jag tidigare köpt Abbas färdiga citronsås och värmt upp. Här gjorde jag såsen från grunden och använde mig av citronskal och liknande, och insåg att det är inte så mycket svårare att göra en riktig sås själv. Jag kommer inte köpa någon färdig citronsås något mer.

fläskrecept i icas matkasse
Fläsk med löksås och riven morot.

Slutsats

Jag tycker ICA har gjort ett bra jobb med sina matkassar överlag. Det är god mat och i den matkasse som jag valde så var det lättlagad mat, precis som det var sagt. Det är ju inte alltid det stämmer. Det var råvaror från Sverige och det var lite annorlunda, men ändå snällt mot barn och ointresserade matlagare.

Problemet som ICA har är information. Jag fick ett kvitto på mail men ingenting om när eller var jag kunde hämta upp min matkasse. Nu får man välja butik när man beställer och jag åkte dit efter jobbet på måndag kväll, vilket fungerade bra, men kom igen ICA, ingen information alls?

Och det fortsätter när man kommer hem för då har man ingen aning om vilken mat det är man ska laga. Om jag köper en matkasse så förväntar jag mig att det finns information i matkassen om vad det är jag ska laga eller information om vart jag hittar recepten.

När det kommer till mat så har ICA gjort ett bra jobb. När det kommer till recept som är lätta att följa så är ICA en av de bästa. Men det runtom är nog så viktigt, och där har ICA fortfarande en del kvar att lära. Men efter veckans slut så var jag nöjd, och jag kan nog se mig beställa från ICA igen.