Mathem har köpt upp Mat.se, och är nu en mycket stor matbutik på nätet. De har allt ifrån fryst kyckling, till färska grönsaker eller pasta. Tanken är att du ska antingen köpa dina varor och att de sen levererar det till din dörr, alternativt att du lägger till recept som du vill göra och de plockar ihop det som du behöver för att laga rätten.

Jag hade aldrig beställt från Mathem tidigare och upplevde det som en mycket smart idé, något som jag efterfrågat tidigare. Men nu skulle jag beställa en matkasse från dem, något som inte blev som jag hade tänkt mig. Fortsätt läsa min recension av Mathem för att förstå vad jag menar.

Mathem omdöme

Mathem har ett stort utbud i sin nätbutik, och du kan ganska enkelt sätta ihop din egen veckomeny medan deras system tar hand om att plocka ingredienserna. Fördelen är att du har mycket att välja på, nackdelen är att det inte blir lika välförberett som andra matkassar.

Betyg: 3.8 / 5

Vad erbjuder Mathem?

Mathem erbjuder i princip all form av mat som du kan tänka dig. De har ett stort utbud av recept och även om du inte tänker handla av dem, så rekommenderar jag att gå dit bara för recepten. Men om du vill handla av dem, så är det väldigt lätt att välja ett recept och lägga till det i kundkorgen.

Det jag blir lite förvirrad över är att de har en kategori som heter matkassar. De listar en matkasse som heter Lata dagar v29 som ska vara färdigkomponerad med recept. De har också en som heter Gör din egen Matkasse. Men här uppstår det problem.

Lägga beställning

När jag klickar på Lata dagar v29 så hamnar jag på vecka 30, vilket är logiskt. Problemet är att den är tom. Det fanns ingenting där. Tråkigt. Jag fick helt enkelt gå över till reservplanen och komponera min egen vecka.

beställning på mat.se

Det visar sig vara väldigt enkelt, om du sitter framför en dator. Via datorn kan jag enkelt lägga till varor jag behöver köpa och ta bort det jag redan har hemma. Jag prövade dock att göra en beställning över appen först, vilket jag hade lite problem med i början. För det första så fanns inte ens kategorin matkassar, den hade de plockat bort av någon anledning.

För det andra så hade jag lite problem med att förstå hur man lade till och tog bort varor. Jag hittade ett recept jag gillade, la till det i kundvagnen, såg att det innehöll senap, något jag redan hade hemma och tog bort det från listan. Dock så lyckades jag då lägga till receptet igen och det var enklare att tömma hela korgen och börja om.

I överlag är det enkelt, men jag rekommenderar dig att göra en beställning över datorn första gången då det är lättare att förstå deras koncept där. Jag hade också uppskattat att kunna ta bort ett recept och att alla varor för det receptet försvann.

Maten

matleverans från mat.se

När kassarna hade kommit och jag började packa upp så kollade jag även vad det var för typ av mat och hur den såg ut. Jag hade väldigt mycket grönsaker till mina recept och var orolig att jag skulle få någon dålig paprika eller liknande. Dock så var alla grönsaker fräscha och fina, liksom resten av maten som följde med. Jag tycker det är otroligt viktigt med fräscha råvaror och det värsta jag vet är att få hem en matkasse med dålig mat. Mathem klarar sig fint här.

Det är också svenska råvaror i deras matkassar. Nu hade jag både lax och köttfärs hemma och valde att inte beställa det av dem men mycket av det andra var från Sverige. Det var svensk kyckling, gurka, morot, skinka och så vidare. Löken och paprikan var i genomskinlig påse som finns i affärerna så där vet jag tyvärr inte.

Det är kul att se att man använder sig av svenska produkter. Eftersom jag aldrig köper annat än svenska produkter själv så ställer jag höga krav på att de matkassar jag köper in ska göra det också. Det är inte bara godare, det är miljövänligare också.

Det jag upplevde som tråkigt var mängden mat man fick. Jag skulle ha två morötter i ett recept men fick ett helt kilo. I ett annat recept skulle jag ha en halv chili, men fick ett helt paket. Problemet som uppstår är att jag får massor med grönsaker över som inte används och som jag till slut kommer behöva kasta. Jag gör helt enkelt inte av med mängden chili som jag fick. Jag fick lösa paprikor och lökar, då borde man ha kunnat leverera chili och morötter löst också tycker jag.

I övrigt så smakade maten bra och jag uppskattade den. Jag kanske inte valde de roligaste recepten men det var sånt jag tyckte om och kycklingrätten var något som jag verkligen fastnade för och kommer definitivt göra igen.

råvaror från mat.se
Vad ska jag göra med alla dessa?

Recepten

På Mathem så finns det massor med recept, många som verkade vara riktigt trevliga. Jag kommer helt klart lägga till Mathem som en inspirationskälla, även om jag inte planerar att handla av dem. Det finns många kategorier att välja mellan och det är lätt att hitta något gott som passar de flesta.

De recept som jag valde att köpa var dessa fem:

Nudelpannan kändes helt klart som en smidig vardagsrätt som man kan göra när det behöver gå fort. Denna kommer jag helt klart ta med mig. På receptet så står det ett paket nudlar, men jag fick ett helt kilo av. Jag tog hälften vilket var löjligt för mycket så kör på 250-300g istället.

maträtt från mat.se
Nudelpanna med 500g nudlar, vilket var för mycket!

Även paprikakycklingen blev en favorit och något jag kommer göra oftare. Smidigt med minutkycklingen som var mycket enklare att hantera än en hel kycklingfilé. Har inte använt mig av minutkyckling så mycket tidigare men det är ju en fantastisk uppfinning har jag nu kommit på.

Många av recepten är lätta att följa och det enda som jag egentligen hade problem med var den dragonkryddade laxen. Det receptet kändes hoppigt och det var svårt att veta vilka ingredienser som var till yoghurt-såsen och vilka som var till citronetten. Jag förstår inte heller hur rotsaker ska bli klara på 15min i 200°, det tog närmare 30min för mig. Så det receptet kan ni ju hoppa över.

Jag skrev ut recepten på jobbet och satte upp dem i köket för att de skulle vara lätta att följa. Jag har tänkt införskaffa en surfplatta eller liknande så jag slipper hålla på med papper (samt göra det lite mer miljövänligare) men jag har inte kommit till det stadiet än.

recept från mat.se

Övrigt

Alltid när man ska få en hemleverans så törs man knappt gå ut genom dörren eftersom det är 100% garanterat att man kommer missa sin leverans då och man vill inte ha ens varor stå utanför dörren direkt. Därför tyckte jag det var superskönt att se att på leveransdagen så fick jag ett sms av Mathem med en länk där jag kunde se vart bilen var samt beräknad leveranstid.

Eftersom jag kunde hålla koll på vart bilen var, samt den beräknade leveranstiden (som missades med ca 30min vilket man ändå får säga är OK) så kunde jag åka iväg under dagen och uträtta diverse ärenden. Stort plus som jag gärna hade sett fler använda sig av.

På hemsidan så är det också väldigt lätt att beställa samma sak igen. Jag kan se mina gamla ordrar och det finns en enkel köpknapp bredvid ingrediensen. Jag lyckades inte hitta något ställe där jag ser mina recept som jag beställt, något som jag gärna hade sett. Jag kommer ju inte ihåg vad som var i kycklingrätten. Det går dock att favoritmarkera recept så kom ihåg att göra det när ni beställer så att ni kan hitta tillbaka till det där supergoda receptet som ni hittade.

Något som jag upplever med Mathem är att det är ganska så mycket dyrare än att handla själv. Nu har jag inte gjort någon exakt jämförelse men jag handlade för 724kr, något jag inte brukar komma upp i på endast 5 middagar. Då ska det sägas att jag hade plockat bort 2pkt laxfilé och 500g köttfärs. Jag förstår att det kostar pengar att leverera hem men jag hade gärna haft lite billigare priser och sen en fast plock- och fraktkostnad eller liknande. Som det är nu så blir allt bara dyrt.

Slutsats

Så, för att sammanfatta min upplevelse på Mathem, så tycker jag att det är en riktigt trevlig nätbutik. Det är så sjukt mycket smidigare att handla mat online eftersom man då köper det man faktiskt behöver istället för att också ta den där chipspåsen och den där chokladkakan. Det är mer fokus på mat när man shoppar online.

Det är smidigt att man kan välja ett recept och då köpa allt som behövs för det receptet. Kom ihåg att kolla igenom receptet ifall du har något redan. Mathem kommer annars att skicka med kryddor och olivolja och liknande, sånt som du kanske redan har hemma och inte behöver köpa mer av.

Det är kul att se svenska råvaror. De är fräscha och fina och jag uppskattar att det är just svenskt. Maten var god och jag hade inga problem alls med kvalitén alls. Det känns som att Mathem har en bra kvalitetskontroll på plats för att undvika sådana missöden, vilket uppskattas såklart.

Det som är tråkigt är att man får för mycket mat. Jag behöver inte ett kilo nudlar eller ett helt paket fullt med chili. Det paketet med chili hade kunnat räcka till 10 familjer, istället så fick jag hela förpackningen, och fick antagligen betala mer också.

Det är också det tråkiga nummer 2. Priset tycker jag är för högt rent generellt. Hade man haft en plock- och fraktkostnad så hade jag sett vad maten kostade och sen vad jag betalade för att slippa åka till affären. Nu blir alla varor bara dyra. Det hör ju också ihop med att man får för mycket. Hade jag fått 250g nudlar hade det kanske kostar 11-12kr, nu kostade det nästan 37kr för ett kilo.

ingredienser från mat.se

Överlag så kan jag rekommendera Mathem. De har massor med recept och det är ett väldigt smidigt sätt att handla på. Om du är beredd att betala det lilla extra för att slippa åka till affären så kan Mathem leverera fina, svenska råvaror direkt till din dörr.

Just nu erbjuder Mathem nya kunder 200kr rabatt på sitt första köp med rabattkoden: NY200KR
Klicka här för att ta del av erbjudandet.