COOP är kanske inte lika stora som de en gång var. I takt med att City Gross, Willys och ICA har blivit större, har COOP blivit mindre. Men det hindrar dem inte från att leverera matkassar till det svenska folket.

Jag gjorde en beställning på COOPs familjekasse som de erbjuder. Jag fick laga det vanliga som kyckling och en kotlett men också något jag aldrig skulle ställa mig och göra: köttfärssoppa, med en rolig twist dessutom.

I denna recension så berättar jag om min upplevelse om COOPs matkasse och om det är något som jag kan rekommendera. Läs vidare för att se om COOP är något för dig.

Coop matkasse omdöme

Coop erbjuder fräscha matkassar till bra priser. Ät middag för endast 80kr per dag för 4 personer, eller testa den trevliga hälsokassen.

Betyg: 4.5 / 5

Vad erbjuder Coop?

Coop har inte gått all-in som City Gross, vilket jag kan tycka är ganska skönt. De har 5st matkassar, där det finns något för de flesta. Du har dels den vanliga familjekassan med maträtter som rostade rotfrukter med fläskytterfilé eller kycklinggryta. Detta är något som bör passa de flesta familjer med barn i alla åldrar.

De har också andra kassar för de med allergier eller andra matvanor. I skrivande stund finns, förutom familjekassan, även dessa 4 kassar hos COOP:

  • Tredagarskassen
  • Ekologiska kassen
  • Laktosfria kassen
  • Hälsokassen

Jag känner att en vegetarisk kasse fattas i sortimentet, något som många andra matkasseaktörer har idag. COOP borde kunna slänga ihop en sådan kasse också, vilket jag tror skulle göra affären mer attraktiv. Priserna är rimliga, mellan 449kr upp till 699kr för 4 personer.

innehållet i coop matkasse

Lägga beställning

Att lägga en beställning på en matkasse hos COOP är i sig ganska enkelt men det finns lite kluriga steg som jag upplevde med kassan. Jag var till och med tvungen att öppna chatten och fråga för att veta att jag verkligen gjorde rätt.

När du lägger till en matkasse i korgen och ska slutföra så behöver du skapa ett konto. Det är inget konstigt, då de flesta aktörer vill att man gör det. Det som jag upplevde som otydligt var vilken vecka det var jag beställde. Det står nämligen ingenstans att det är den och den veckan som man får. Här blev jag tvungen att öppna chatten och fråga vilken vecka det var jag beställde. Jag kan tycka att man skulle göra det lite lättare för kunden att få reda på vilken vecka det är man beställer.

Det finns också en rabattkod på 200kr om det är första gången man handlar på COOP. Den rabattkoden ska fyllas i när man beställer, och även här var jag tvungen att fråga om jag verkligen gjorde rätt. Du har nämligen ingen möjlighet att fylla i rabattkoden förrän i absolut sista steget. I normala fall gör man det ju i första steget vilket gjorde att jag gick tillbaka flera gånger för att leta efter rabatt-rutan. Men nej, det gör man alltså det sista man gör.

I övrigt så var det lätt och smidigt. Jag valde att hämta i min COOP-butik så sparade jag 50kr.

Maten

Jag hämtade min matlåda själv. Man fick maten i en smidig kartong med handtag som var lätt att bära. Problemet var att den inte orkade hålla sig vikt på det viset vilket gjorde att jag höll på att tappa alla varor på marken när jag gick från bilen. Lita inte på handtaget på lådan som den levereras i.

COOP håller sig till svenska råvaror så gott de kan. Grönsakerna som vi följde med matkassen kom från svenska gårdar och köttet var också svenskt. Grönsakerna såg fina ut, det var inga fula fläckar eller konstigt luktade. Så leveransen verkar ha klarat sig bra.

råvaror i coop matkasse

Den vanliga familjekassan innehåller 4st middagar och vi fick njuta av en köttfärssoppa, en pasta-kyckling, fisk samt en paj. Det som gick hem bäst här hemma var soppan och kycklingen. Soppan var lite märklig då det i princip var köttfärs och vatten som fått sjuda tillsammans, men vid servering så skulle man ha olika former av topping, som t.ex. morot, majs, mozzarella, salladslök och liknande. Det gjorde rätten till en kul grej, och man kunde variera min soppa lite som man ville.

Även den krämiga kycklingen gick hem, vilket kanske inte är så konstigt. Pasta, kyckling, tomat och grädde har väl aldrig varit ett chanskort. Speciellt inte här hemma, där vi (läs: jag) är galna i pasta och kyckling. Denna kommer definitivt komma tillbaka någon gång.

Fisken skulle köras in i ugnen tillsammans med potatismos på sidorna. Det skulle även på en sås som man gjorde innan. Den rätten var ingen höjdare. Ska jag vara ärlig så minns jag inte vad den hette men det är inget som jag kan rekommendera. Potatismoset gratinerades inte, utan blev mest geggigt tillsammans med såsen och alltihop blev en röra.

recept från coop matkasse

Recepten

Det följer med recept på A4-papper i lådan som man får. De är inget speciellt utan ser mer ut som en utskrift från deras recept-bank, vilket det troligtvis är. De har dock tagit sig tiden att lägga till tips om hur man kan vidareutveckla rätten, byta ut något, eller göra rätten lite roligare. Det är inget som finns på hemsidan.

Något jag tycker är tråkigt är att jag inte kan hitta recepten i efterhand. Jag får dem en gång på papper men de går inte att hitta på COOPs hemsida. De finns som sagt i receptbanken (inte alltid under samma namn, vilket gör det än mer förvirrande), men jag kan inte se vilka recept som min kasse innehöll. Så om jag vill gå tillbaka för att hitta det där receptet som COOP hade, så går inte det, så länge du inte vet exakt vad receptet heter.

Av anledning ovan så kan jag bara länka till de två recept som jag kommer ihåg, och som jag tyckte bäst om. Det är köttfärssoppan och den krämiga pastan med kyckling. Ett önskemål är ju naturligtvis att COOP låter en gå tillbaka för att se vilka recept man fick under sin vecka, så att man kan göra det igen om man tyckte något var gott, utan att behöva spara ett papper.

recept som kom med coop matkasse

Slutsats

Jag handlar normalt sett inte på COOP och tyckte därför att det skulle bli intressant att testa deras matkasse och se vad man fick. Jag blev glad över att de gör som andra aktörer och kör på svenska råvaror och bra mat. Jag vet för sig inte vad jag hade tänkt mig, men jag har någon förutfattad mening om att COOP inte är lika bra som andra, mest för att jag minns hur grönsakerna såg ut i min lokala butik förr i tiden, usch.

Men deras matkasse var fräsch och fin. Jag betalde 399kr för 4 personer då jag använde mig av förstagångsrabatten på 200kr. Normalt sett så kostar en kasse 599kr för 4 personer och 4 middagar, vilket jag fortfarande kan tycka är ett rimligt pris. Det är inte den billigaste matkassen, men det är definitivt inte den dyraste.

COOPs recept är enkla att följa och de finns att hitta på COOPs hemsida om man vill spara dem digitalt. Tyvärr så gäller det att du gör det snabbt för om du skulle kasta recepten och sen gå tillbaka och leta, så finns det inget sätt att gå tillbaka och hitta recepten som man fick i sin kasse.

Jag tycker COOP uppfyller kraven på bra mat och enkla recept. Det som jag kan tycka behöver förbättring är deras webbsida. Ett enklare sätt att lägga till rabattkoder och att se vilken veckokasse man faktiskt beställer är en bra början. Att sen se recepten man har haft tidigare så blir det mycket bättre.