Har du funderat på att skaffa en matkasse så har du säkert hunnit tänka på Linas Matkasse. De var bland de första att erbjuda matkassar för hemkörning och har sedan starten vuxit enormt mycket. Men det beror inte bara på att de var först, det beror på deras mat också.

De erbjuder matkassar till de flesta, vare sig du är vegetarian eller behöver inspiration. Inför min recension så beställde jag Linas Orginalkasse och fick de vanliga råvarorna som lax, kyckling och köttfärs. Med det är vad man gör med dessa råvaror som spelar roll. Läsa vidare för att vad jag tyckte.

Linas Matkasse omdöme

Linas Matkasse gjorde mig positivt överraskad. Det var riktigt god mat, fräscha råvaror och bra priser. De var bland de första matkassarna och det märks, dem vet vad dem gör!

Betyg: ★★★★ 4 / 5

linas matkasse

Beställ din matkasse från Linas Matkasse

Just nu: Få 20% rabatt på första två matkassarna med koden LINAS_VÅR_AFF

Vad erbjuder Linas Matkasse?

Linas Matkasse erbjuder 6 olika matkassar. Dels har de den vanliga orginalkassen som jag testade, men de har också en matkasse som är anpassad för barn, en för vegetarianer, en kasse med snabba rätter och så vidare. Många av dessa kan du också välja olika många dagar och olika många portioner på.

I vissa kassar kan du också byta recept till något annat. Överlag så känns det som att Linas Matkasse försöker erbjuda en väldigt flexibel lösning och det går att konfigurera sin matkasse på flera olika sätt som gör att det passar precis rätt.

De har också en matkasse som de kallar för Linas Inspiration, som är en väldigt spännande kasse som många andra aktörer saknar. Den kan innehålla lite allt möjligt, från världens alla hörn. Jag har själv varit för feg för att beställa den men en jobbarkompis har kört den några gånger och uppskattar den enormt mycket.

recept från linas matkasse

Lägga beställning

Precis som vilken annan butik över nätet, så är Linas Matkasse väldigt enkel att handla i. Du väljer din kasse och sen får du registrera ett konto. Tyvärr så jobbar Linas Matkasse med abonnemang och du kan inte köpa en enskild kasse. För att säga upp detta abonnemang så måste du maila in till deras support, vilket du kan göra direkt efter beställning.

Något annat som jag reagerade på är att Linas Matkasse automatiskt gör en kreditkoll när du handlar hos dem. För de flesta är detta nog inget problem men kan vara bra att veta för vissa. De menar på att de måste göra detta eftersom de i dagsläget inte kan erbjuda förskottsbetalning. Men i en annan fråga så förklarar de att man kan betala med betalkort i förskott. Jag skulle rekommendera att höra av sig till dem om du är orolig över en kreditkoll.

Maten

Jag fick min leverans ganska så sent på kvällen, runt 21:30 på måndag kväll. Jag har tack och lov planerat mat för den dagen eftersom jag visste att det fanns chans för det. Problemet var att jag upplevde att maten var halvtinad. Jag vet inte hur budet fraktar maten, men det var inte tillräckligt kallt för frysvarorna, som låg i en egen påse medan resten av råvarorna låg i en kartong. Det kändes sådär.

Linas Matkasse använder sig av svenska råvaror. Laxen var från Norge, men i övrigt så var kotlett, köttfärs, kyckling och grönsaker från Sverige. För mig är det en viktig punkt, då jag föredrar att betala lite mer för bra råvaror, något som jag vet att svenska råvaror är. Så det kändes bra.

När råvarorna väl var lagade och låg på tallrik så var det riktigt gott, oftast. Jag ska dock vara ärlig och säga att jag inte gjorde limecouscous då jag har svårt för couscous. Men den rosmarinsteka fläskkotletten var helt i min smak och något jag kommer att göra igen. Även de grekiska köttfärsbiffarna som fick koka i tomatsås var härliga och blev stora favoriter här hemma.

grekiska biffar i linas matkasse
Grekiska färsbiffar i tomatsås

Recepten

I Linas Orginalkasse så var det 5st recept. Det var den vanliga blandningen med kött, färs, fågel, fisk och något vegetariskt. För vecka 37 så erbjöd kassen dessa middagar:

  • Marockansk kyckling och auberginegryta med limecouscous
  • Laxfile med gremolata och fänkålsslaw
  • Potatis- och purjolökssoppa med syrad vispgrädde och surdegsbröd
  • Grekiska färsbiffar med fetaost och citron
  • Rosmarinstekt fläskkotlett med tagliatelle al pomodoro

De stora favoriterna, som jag nämnde tidigare, var färsbiffarna och kotletten men även laxen var god. Jag var kanske inte superimponerad av den marockanska kycklingen (som jag för övrigt körde ris till istället) och purjolökssoppan vet jag inte om jag gjorde fel eller inte, men den var inte god alls.

Något jag uppskattar är att Linas Matkasse vet vilka recept som jag fick i min kasse så när jag loggar in på Mina sidor så finns mina recept där, så att jag lätt kan få fram dem igen. Jag kan även spara vissa recept så att de blir lättare att hitta om jag har beställt många kassar och har många recept liggandes.

När det kommer till häftet som man får i lådan så är det inget speciellt. Det är många fina bilder och de tipsar om något som passar in för årstiden. T.ex. så fick jag veta lite mer om äppelskörd och vad man kan göra med äpplen under denna period. En fin liten bonus. Men recepten i sig är väldigt basic med steg-för-steg beskrivning som är lätta att följa. De tipsar om vilka rätter man bör äta tidigt i veckan baserat på råvarorna, vilket kan vara bra om man ofta väljer att inte följa listordningen i dessa häften.

kotletter från linas matkasse
Förbereder den panerade kotletten

Slutsats

Linas matkasse har varit med länge. De har många recept på lager och de gör processen smidig för mig som kund. De levererar det som behövs för matlagningen och hemmavarorna håller sig på en nivå där det är i princip kryddor och vetemjöl som jag behöver ha hemma.

Råvarorna är från Sverige och recepten är lättlästa. Att det är så flexibelt och lätt att konfigurera en kasse som man vill ha är något som jag tycker de har lyckats riktigt bra med.

Det jag kan tycka är tråkigt är att de väljer att leverera på måndagar istället för söndagar. I en kasse med 5 middagar så har jag helst den under måndag-fredag och sen väljer jag något annat under helgen. Det hade också uppskattats om maten var helt tinad vid leverans.

Veckomenyn jag fick av Linas Matkasse är en av de mer populära menyerna som jag har fått, vilket även fler i hushållet håller med om. Prova-på pris för orginalkassen var 529kr, något som den helt klart var värd. I framtiden så kostar den 829kr men jag ser inte det som ett hinder att beställa igen. Det är värt det.

Just nu: Få 20% rabatt på första två matkassarna med koden LINAS_VÅR_AFF

Beställ din matkasse från Linas Matkasse