GI-Boxen är inte vilken matkasse som helst. De levererar inga råvaror där du sen behöver ställa dig och laga maten. Deras koncept går ut på att kockar ställer sig och lagar maten och att de sen portionerar ut det i fryslådor som du sen får hem och kan enkelt värma i mikron.

Det är ett annorlunda koncept, men fungerar det? Ja, det fungerar relativt bra!
Är GI-boxen endast för den som vill gå ner i vikt genom GI-metoden? Nej, GI-boxen är inte bara för den som vill gå ner i vikt. Läs vår recension om GI-boxen för att se om det kanske är något för dig och din familj.

GI-Boxen omdöme

GI-Boxen är ett enkelt sätt att äta nyttig mat utan att behöva laga den själv. Det går inte att komma ifrån att det är frysmat, men det är mycket bättre än vanliga fryslådor.

Betyg: 4.2 / 5

Vad erbjuder GI-Boxen?

Idén med GI-boxen är att du ska kunna äta bra, nyttig mat, utan att behöva laga den själv. Den passar perfekt om man lever i en stressad tillvaro eller helt enkelt inte tycker om att laga mat. Detta för att GI-boxen kommer i fryslådor som du sen värmer i mikron. Tänk dig Findus-lådor fast med nyttigare innehåll.

GI-boxen har inte olika typer av lådor som du beställer utan det du beställer är antalet lådor som du önskar dig. Du kan välja mellan 10, 20 eller 40 lådor. När du gör din första beställning så skapas automatiskt ett abonnemang och GI-boxen kommer leverera varannan vecka om du inte säger upp det direkt.

Maten

Jag beställde hem 10 lådor från GI-boxen och fick hem lådorna som du ser på bilden nedan. Det går i dagsläget inte att välja vilken maträtt man vill ha men det är tydligen något som ska komma oktober 2018, enligt en av deras säljare.

Uppdatering: Det går numera att välja vilken matlåda man vill ha!

Hur smakar det då? Det gäller att ha ett öppet sinne när det kommer till GI-Boxen. Ofta var själva huvudråvaran tydlig och god men det var nästan alltid något tillbehör som nog kommer få många, framförallt unga, att rynka på näsan. Visst är det gott med kyckling men jag ser kanske inte längtar tillbaka till linsröran som var till.

gi-boxen matkasse

Det ska sägas att jag inte är insatt i vad GI-metoden vill att man ska äta för mat, men baserat på dessa lådor så är det protein tillsammans med grönsaker, bönor och linser. Böner och linser finns med i nästan alla lådor så är du ingen fantast av detta så är GI-boxen inget för dig.

Sen är det ju i slutändan frysmat. Frysmat blir aldrig lika gott som nylagad mat och jag kan tycka att det finns bättre sätt att äta middag på om man har lite tid, än att äta frysmat hela tiden. Något jag också kan rekommendera är att man häller ut maten på en tallrik istället för att äta i direkt från lådan. Det känns lite mer som riktig mat då.

Jag skulle också tro att de inte har så många maträtter att välja mellan. De har 10st lådor listade på sin hemsida. Jämför jag med dem som jag fick hem så är det 9st av dessa. Det som stack ut var att jag fick hem grekiska biffar medan hemsidan har en boeuf bourguignon listad. Det blir totalt 11 rätter, vilket jag tycker är ganska så lite, speciellt om man ska beställa 40st.

Vill du slippa laga mat?

Beställ färdiga matlådor från GI-Boxen

Positivt med GI-Boxen

Jag kan se behovet som GI-boxen försöker fylla. Det finns dagar när jag har 0 lust att laga mat och gärna värmer något i mikron. Att då veta att det jag värmer och sen äter är nyttigt, istället för en fryspizza från ICA, skulle göra det lite lättare att välja det alternativet.

Maten smakar också bra, för det mesta. Ett krav är ju att man tycker om böner, och det som innehåller linser går att strunta i, om man önskar. Det som jag tycker är smidigt är också att det är just en portion som gör dig mätt, du kommer inte äta mer än vad du borde, något som jag har haft problem med tidigare.

matlåda från gi-boxen
Chicken Red Curry direkt från frysen

Priset som du ser på webben är det priset som du betalar. GI-boxen har fri hemkörning och de använder sig av en firma där du kan följa bilen. Så vid leveransdag så får du först en estimerad tid om när de är hos dig och sen kan du även följa bilen så att du ser när du närmar dig. Jag har märkt att vissa aktörer har börjat med detta och det är något som jag uppskattar enormt.

Om du försöker gå ner i vikt så hjälper även GI-boxen till. De har recept på mellanmål och frukostar som man kan göra. De erbjuder också träningstips för både kondition och styrka. Sist men inte minst så har de, genom e-post, coaching som gör att du kan få en liten extra push om det skulle behövas. Det är alltså inte bara mat som man får mer GI-boxen, utan de erbjuder en helhetslösning för viktminskning. Nu har jag inte gjort något recept eller följt träningen så kan inte uttala mig om det, men det finns där om du så önskar.

Negativt med GI-Boxen

När det kommer till maten så tycker jag att det var för mycket bönor och linser. Finns de där för att de tål värme, något som andra grönsaker inte gör? Jag vet inte, men jag tycker att det blev lite för mycket av böner efter att ha ätit GI-boxen i 5 dagar. Jag har också svårt att se en barnfamilj sätta sig ner och äta ur lådor tillsammans. Detta känns mer som en lösning för en eller två personer, inte en familj.

I övrigt så är vår största kritik abonnemanget som man automatiskt säger ja till när man beställer. Det är tydligt att när du köper så skapar du automatiskt ett abonnemang men jag tycker att det borde finnas ett alternativ att göra enstaka ordrar utan att behöva abonnemang. Jag vill inte ha GI-boxen varannan vecka. Som tur är så går det att pausa abonnemanget under Mina sidor.

kötbullar från gi-boxen
Köttbullar tillsammans med tomatsås kan rekommenderas.

Uppdatering: I en tidigare version av denna artikel framförde jag kritik till GI-Boxen ang hur de startar upp pausade abonnemang. Detta visade sig vara fel och jag fick hjälp att reda ut saken.

Slutsats

Jag tycker GI-boxen har en plats på den svenska marknaden. Nyttig frysmat har vi inte alltför gott om i Sverige. Jag kan även tänka mig att GI-Boxen kommer försöka expandera och att dessa lådor kommer gå att köpa direkt i butik en dag.

Jag upplever det dock vara lite kaka på kaka, med bönor och köttbullar eller kyckling och linser. Det smakar bra men det är ingen wow-faktor. I slutändan är det ju ändå frysmat så det kanske man inte ska förvänta sig heller. Men det är helt klart ett alternativ för den som inte vill laga mat men ändå bryr sig om vad man äter. Dock föredrar jag att laga mat så detta är inget för mig.

Vill du slippa laga mat?

Beställ färdiga matlådor från GI-Boxen